m%C3%B6kille%20s%C3%A4hk%C3%B6t.jpg

Suomessa lienee vielä muutama satatuhatta kesämökkiä ilman sähköjä. Verkkosähköliittymän hankkiminen on monessa tapauksessa kohtuuttoman kallista, varsinkin jos mökki sijaitsee saaressa tai muuten kaukana olemassa olevista sähkölinjoista. Janne Käpylehdon kirjalle Mökille sähköt – Auringosta & tuulesta riittää siis varmasti kysyntää. Mutta millaisesta kirjasta on kysymys?

 

Kirja on ennen muuta selkeä! Se käy läpi ”oman” sähköntuotannon asentamisen kaikki vaiheet suunnittelusta erilaisiin toteuttamisvaihtoehtoihin. Lisäksi kirjan alussa käydään läpi sähköteknisiä perussuureita niin selkeästi, että minäkin ne ymmärrän, vaikka fysiikantunneista onkin jo vierähtänyt vuosikymmeniä...

 

Kirjassa on omat osionsa mitoituksesta, tarvittavista tarvikkeista, asentamisesta sekä ohjeita tarvikkeiden hankkimiseen. Onpa mukana seikkaperäiset tarjouspyyntöohjeet mökkisähkön hankkimisesta avaimet käteen -periaatteellakin.

 

Selkeyttä kirjaan tuo myös erinomaisesti toteutettu kuvitus. Kaaviot ovat ymmärrettäviä, ja paljolti valokuvista rakennettu kuvitus virkistää tekstiä entisestään. Vähän jäin kaipaamaan hintatietoja ja -vertailuja. Into Kustannuksen verkkosivulla olevassa kirjaesittelyssä sentään jonkinlaista osviittaa hinnoista annetaan. Toisaalta sähköyhtiöiden sivuilta löytyy verkkosähköliittymän hankkimishinnoista. Ja kyllä, aurinkosähkö vaikuttaa taloudellisesti kannattavalta hankkeelta. Hinnat ovat vielä rajusti laskeneet: kirjoittaja mainitsee eräässä lehtihaastattelussa aurinkosähkön asentamishintojen tulleen alas viidessä vuodessa noin 70 prosenttia!

 

Moitetta pitää antaa hieman kirjan nimen alaotsikosta: teos keskittyy niin selkeästi aurinkopaneeleihin, ettei tuulta olisi tarvinnut nimessä erikseen mainita. Tuulisähköä esitellään enemmänkin vertailun vuoksi. Syystäkin, sillä aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö vaikuttaa kaikin tavoin parhaalta vaihtoehdolta.

 

Janne Käpylehto suunnittelee ja asentaa pienenergiaa hyödyntäviä järjestelmiä. Hän on ollut asiantuntijana useissa työryhmissä, ministeriöissä ja valiokunnissa. Hän myös luennoi ja pitää työpajoja aiheesta.

 

Janne Käpylehto: Mökille sähköt – auringosta & tuulesta. Into Kustannus 2014, 91 s.