sofia-normal.jpg

 

Osta kirja edullisesti Rosebudin verkkokaupasta

 

Arvioin nyt poikkeuksellisesti vanhan, vuonna 2006 ilmestyneen kirjan Sankarimatkailijan Sofia. Kyseessä on matkaopas, jonka on tehnyt Tuula Parkusjärvi-Blagoev.

 

Nimensä mukaisesti kirja keskittyy Bulgarian pääkaupungin Sofian esittelyyn. Alussa on tuhti paketti perustietoa matkailijalle koko Bulgariasta, kielestä (slaavilainen kieli, kyrilliset aakkoset), vaikuttavasta historiasta sekä bulgarialaisista. Kieliosuudessa on hyvä valikoima päivittäin tarvittavista sanoista ja lauseista.

 

Sofian kirja käy läpi harvinaisen tiiviisti, mutta silti seikkaperäisesti. Se kertoo kuinka Sofiassa voi ja kannattaa liikkua, kuinka sinne parhaiten pääsee ja kuinka sieltä pääsee parhaiten pois. Nähtävyydet, joista kirkkoja ja luostareita on hengästyttävä määrä, käydään läpi pieteetillä. Alun historiaosuus täydentyy ja saa lisäselityksiä nähtävyyksien kampaamisen myötä.

 

Kulttuuri, viihde ja ruoka saavat myös oman osuutensa, samoin shoppailu. Retkeilyosuus on erityisen kiinnostava. Kaupungin eteläpuolella sijaitsee Vitoshan luonnonpuisto, joka lienee Balkanin niemimaan suurin. Vitosha on siis vuori, korkeimmalta kohdaltaan 2290 metriä merenpinnasta. Luonnonpuisto on kooltaan 26 000 hehtaaria ja siellä käy vuosittain 2,5 miljoonaa vierailijaa (tiedot kirjasta, eli vuodelta 2006). Luonnonpuistossa vaelletaan, kiipeillään, talvella lasketellaan, ja kun vuoristossa ollaan, kausi on pitkä.

 

Niin, vanhan kirjan arviointiin on syynsä: olen lähdössä ensimmäistä kertaa Sofiaan kesäkuussa. Tämä opas ajautui käsiini. Ajattelin toki, että se on auttamattomasti vanhentunut. Testasin kirjan tietoja kuitenkin Sofiasta kotoisin olevan ja siellä usein vierailevan ystäväni avulla. Hän yllättäen auktorisoi kirjan ja vahvisti lähes kaikkien sen tietojen olevan edelleen varsin ajantasaisia. Positiivinen yllätys oli myös Parkusjärvi-Blagoevin erittäin hauskalla tavalla ironinen tapa kirjoittaa. En tiedä, mutta ystäväni on aivan varma, että kirjoittaja on asunut pitkään Sofiassa, siksi tarkasti hän osaa kuvata Sofiaa ja bulgarialaisia.

 

Sankarimatkailijan matkaoppaat ovat käsite. Niissä ei ole värikuvia, vain pienehköjä mustavalkoisia otoksia. Ne toimivat sekä informatiivisina matkaoppaina eri paikkoihin ja maihin, mutta ne ovat myös matkaoppaita kansoihin, kulttuureihin ja ihmisiin. Kaikestaan niitä on saatavissa parisenkymmentä nimikettä. Uusin lienee Susanna Niinivaaran tekemä Sankarimatkailijan Penza ja Mordva. Helpoimmin kirjoja pääsee selailemaan. Siellä myös on suurin valikoima, koska, Rosebud on tuottajana Sankarimatkailija-kirjoissa. Eikä hintakaan haittaa: Sofia-opas maksaa Rosebudin verkkokaupassa vitosen! Voit mennä Rosebudiin vaikka tästä.

 

Tuula Parkusjärvi-Blagoev: Sankarimatkailijan Sofia, Like 2006 (Tuotanto Rosebud Books), 252 s.