kuollut%20kulma-normal.jpg

Osta kirja Rosebudin verkkokaupasta!

Luin syksyllä pari vuotta vanhan Anne Holtin hänen sydänkirurgi-veljensä Even Holtin kanssa kirjoittaman dekkarin Kuoleman tahdissa. Se oli monimutkaisesti punottu, mutta toimiva ja jännittävä kirja. (No, isot moitteet annan hölmösti suomennetusta nimestä; alkuteoksen Flimmer olisi voinut kääntää lääkärislangista suomeksi vaikka muotoon Värinä.) Kirja oli siis niin hyvä, että tartuin myös Holtin uusimpaan kirjaan, Kuollut kulma. Se on psykologi Inger Johanne Vik -sarjan viides teos. Kyseessä on myöhäisempi sarja, aikaisemmin alkoi ilmestyä (ja aikaisemmin loppui) Hanne Wilhelmsen -sarja

 

Kuolleen kulman tapahtumat lähtevät liikkeelle Oslossa, kauniina heinäkuun päivänä. Inger Johanne on mennyt auttamaan kouluaikaista kaveriaan Elleniä; on tarkoitus, että myöhemmin illalla vanhat koulukaverit kerääntyvät Ellenin luokse juhlimaan. Kun Inger Johanne saapuu paikalle, joutuu hän todistamaan karmeata tilannetta: Ellenin kahdeksanvuotias poika, Sander, on pudonnut tikkailta, ja makaa ilmiselvästi kuolleena sokista sekopäisen äitinsä sylissä.

 

Inger Johanne yrittää saada tilannetta järjestykseen, ja soittaa hätänumeroon. Hän joutuu yrittämään monta kertaa päästäkseen läpi. Ja kun viimein pääsee, hälytyskeskuksesta kysellään, onko soittaja hallintokorttelissa...on 22.heinäkuuta 2011. Lopulta paikalle saadaan yksittäinen aivan liian nuori poliisi Henrik Holme. Suunnilleen kaikki muut ovat selvittelemässä hallintokorttelin tai Utøyan hirvittäviä tapahtumia. Holt on punonut onnistuneesti kirjaansa tuon kaikkia norjalaisia ja muitakin syvästi järkyttäneen tapahtumanketjun.

 

Alkuun vaikuttaa ilmeiseltä, että ADHD-diagnoosin saanut Sander on pudonnut tikkailta olohuoneessa, ja vanhemmat syyttävät tapahtuneesta itseään. Holme toimii alkuun juuri niin tökerösti kuin keltanokkaisen poliisin voi odottaakin. Holme kuitenkin alkaa tutkia Sanderin kuolemaa epäselvänä kuolintapauksena. Jopa niin innokkaasti, että syyttäjä ottaa jutun häneltä pois. Holme kuitenkin ennättää löytää merkillisiä asioita tapahtuman tiimoilta, ja kasvaa tutkimuksen myötä paljon osaavammaksi sekä ammatillisesti että sosiaalisesti.

 

Omalla tahollaan tapausta alkaa tutkimaan myös Inger Johanne, yksityishenkilönä, tosin uhrin lähipiirin toivomuksesta. Jos Holme tahollaan löysi rikoksiin liittyviä yksityskohtia, löytää Inger Johanne enemmän perhesalaisuuksia. Lopulta he yhdistävät tutkimuksensa, ja juttu alkaa vaikuttaa selvitetyltä. Loppuratkaisu ja -selvittely käydään komeasti Hercule Poirot -tyyliin pöydän ympärillä. Tapahtumien todellinen kulku yllättää sekä lukijan että kirjan henkilöt. Vielä yhden yllätyksen Holm tarjoaa kirjaimellisesti viimeisellä rivillä.

 

Oikein luettavaa pohjoismaista dekkaria. Ei liikaa ihmissuhdedraamaa, ei raskasta yhteiskunnallista pohdintaa. Kumpaakin noita toki on, mutta sopivassa suhteessa, ja enimmäkseen muihin teemoihin liittyvänä. Kannattaa lukea!

 

 

Anne Holt: Kuollut kulma - Inger Johanne Vik -dekkari(alkuteos: Skyggedød, suom. Outi Menna)Gummerus 2013, 288 s.


Osta tämä kirja edullisesti Rosebudista.

 

anne%20holt-normal.jpg
Anne Holt