hodorkovski-normal.jpg

 

Osta kirja Rosebudin verkkokaupasta

 

Huomasin joku päivä sitten oppineeni Venäjästä viimeisen puolen vuoden aikana niin paljon, etten enää ymmärrä siitä yhtään mitään. Niinpä aloin haalia aiheesta kirjallisuutta. Käsiini osui ensimmäiseksi Mihail Hodorkovskin vankileirimuistelua. Muistavathan kaikki Hodosrkovskin? Hän on se, jonka Putin heitti vankileirille, koska hän oli miljardööri-oligarkkien joukossa ainoa, joka ei vannonut Putinille ehdotonta uskollisuuttaan. Yhtä absurdi oli Hodorkovskin vapautuminenkin: yhtäkkiä viime joulukuussa, sopivasti ennen Sotshin kisoja, herra Putin päätti vapauttaa hänet.

 

Mutta itse kirjaan. Siinä on parikymmentä lyhyttä lastua, etupäässä kertomuksia Hodorkovskin vankileirillä tapaamista ihmispoloista. Tarinat ovat sanalla sanoen naturalistisia. Viimeiseen asti karuja ja lohduttomalla tavalla murskattuja kohtaloita. Tekstit kuitenkin pitävät sisällään inhimillisyyttä ja omalla kummallisella tavallaan moraalia. Ehkä kirja on juuri sitä itseään, venäläisyyttä.

 

Hodorkovski kirjoittaa tarkkanäköisesti. Vähillä sanoilla hän maalaa syvällisen näkemyksen koko Venäjästä. Näkemys voi olla varsin todenmukainen ja kattava otos, sillä väkilukuun suhteutettuna Venäjällä on vankiloissa enemmän ihmisiä kuin missään muualla maailmassa. Heitä on yli miljoona, n. 750/100000 asukasta. Hodorkovski itse arvelee, että jopa yksi kymmenestä venäläismiehestä kulkee joskus elämässään vankilan kautta.

 

Kirjan suomenkielisessä laitoksessa on lisäksi kaksi Mihail Hodorkovskin julkista puhetta viime keväältä, vapautumisen jälkeen. Puheet sekä suomentaja Jukka Mallisen loppusanat kattavat n. 30 sivua. Ne ovat kirjan toinen puoli. Puheissaan Hodorkovski ottaa voimakkaasti kantaa Ukrainan puolesta (Krimin kriisi oli juuri päällä), ja vaatii tiukasti Venäjältä käännöstä eurooppalaisen humanismin suuntaan. Samalla hän kuitenkin toteaa ja todistaa rakkauttaan Venäjään. Ehkä tuosta saa hieman kiinni venäläisyydestä. Kirja on pieni ja helppolukuinen, mutta syvällinen. Suosittelen lämpimästi!

 

ps. Hodorkovski käyttää tässä kirjassa hyvin vähän sanaa Putin.

 

Mihail Hodorkovski: Uusia muistelmia kuolleesta talosta. Suom. Jukka Mallinen. Sammakko 2014.113 s