er%C3%A4%C3%A4n%20yhti%C3%B6n%20murha.jp

 

Tämä on kummallista: en voi sanoa pitäväni siitä, mitä Kari Häkämies oli ja on poliitikkona ja vaikuttajana. Mutta pidän hänen dekkareistaan, myös tästä neljännestä nimeltään Erään yhtiön murha.

 

Tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun suomalaisen puhelinjätin amerikkalainen toimitusjohtaja murhataan Helsingissä. Ja kyllä, kovasti on yhtymäkohtia Nokian saagaan, vaikkei Nokiassa tiettävästi murhia olekaan tehty. Joka tapauksessa, murha tapahtuu, ja sitä ryhtyvät selvittämään KRP:n murharyhmän päällikkö Heikki Söder yhdessä ylikonstaapeli Matti Jorosen ja Supon hienostelevan ylitarkastaja Sixten Rydmanin kanssa.

 

Alku on hankalaa, ei ole selvää, onko kyseessä satunnainen tappo, yritysmaailmaan liittyvä salaliitto, vai peräti poliittinen murha.

 

Politiikka onkin tiukasti mukana juonikuvioissa. Siinä Häkämiehen teksti on parhaimmillaan. Miksei olisi, onhan hänellä takanaan parikin ministeripestiä. Hän osaa kuvata uskottavasti, millaista on ministerin arki, miltä tuntuu istua ministerikyydissä, miltä tuntuu järjestää lounastapaamisia Säätytalolle ja kuinka menevät hierarkiat ministerien, valtiosihteerien ja erityisavustajien kesken. Ja tietysti kuinka politiikassa juonitellaan, puhutaan selän takana ja varjellaan mainetta.

 

Hieman ohuemmin, mutta yhtä kaikki edelleen uskottavasti kirja kuvaa puhelinjätin sisäistä yrityskulttuuria, ja kuinka siellä noustaan ja pudotaan. Myös valtion omistajaohjaus saa varsin raadollisen kuvauksen. Aina ei ole tärkeintä Suomen etu, vaan siitäkin voi ajaa ohi vaalipiirin etu, koska poliitikon on aina ajateltava seuraavia vaaleja, niin omalta kuin puolueenkin kohdalta.

 

Juoni kulkee - kuten voisi kuvitella murhatutkimuksenkin kulkevan – useampaa eri linjaa. Useampi linja vie myös perille, vaikka linjat ovatkin lopulta hieman erillisiä toisistaan. Onpa mukana vähän päähenkilöpoliisin perhe-elämääkin. Uskottavasti sitäkin.

 

Miljöinä ovat pääkaupunkiseutu, Kotka ja Turku. Paikat siis ovat Häkämiehelle taatusti tuttuja, onhan hän Karhulassa syntynyt ja sillä seudulla vaikuttanut ennen siirtymistään Turkuun ja Lounais-Suomen aluehallintoviraston johtajaksi. Pari päivää sitten Häkämies valittiin Varsinais-Suomen maakuntajohtajaksi.

 

Siis ei voi mitään, kirja on erinomaisen vetävää luettavaa. Miellyttävyyttä lisää tekstin jakaminen lyhyisiin lukuihin.

 

Jotenkin kai pitäisi rangaista itseään, kun tuon joutuu kertomaan.

 

 

Kari Häkämies: Erään yhtiön murha. Teos 2014, 297 s.