rutosti%20hevosia%20kansi-normal.jpg

 

Osta kirja edullisesti Rosebudista!

 

Sao Paolo on Brasilian suurin kaupunki ja siellä asuu 11 miljoonaa ihmistä. Jos siitä haluaisi saada jotain tolkkua, pitäisi varmaan lukea kymmeniä tuhansia sivuja. Tai sitten voi lukea huohottavan tiiviin yhdenpäivänromaanin Rutosti hevosia. Se kuljettaa lukijaa pitkin kaupungia katuja, faveloita, ravintoloita ja ahtaita asuntoja.

 

Romaani koostuu 70 tarinasta, jotka on tiivistetty 159 sivulle. Tarinoiden pituus on päiväyksenomaisesta parista rivistä reilun puolen tusinan sivun mittaiseen monologiin. Kaikkialla eivät sanat riitä, vaan käytetään runoteosmaisia sanojen sijoitteluja, tummennettua ja kursivoitua tekstiä sekä alleviivauksia. Myös välimerkit saavat välillä kyytiä, niin kuin ne saavat kyytiä puhekielessäkin.

 

Niin, yhdenpäivänromaani. Tunnustan, että olen niitä, joilla – toistaiseksi – yhdenpäivänromaanit Ulyssus/Odysseus ja Alastalon salissa ovat jääneet kesken (ja uskoakseni minulla on runsaasti kohtalotovereita). Luiz Ruffaton romaani ei kuitenkaan liity tuohon keskenjääneiden genreen. Johtuu ehkä osaksi siitä, että tarinat ovat lyhyitä. Muttei pelkästään siitä. Tarinat ovat myös intensiivisesti kuvattuja – ne tulevat lukijan sisälle.

 

Ruffato vieraili toukokuussa Helsingin Maailma kylässä -festivaalilla. Haastattelussa hän perusteli, miksi kirja kuvaa Sao Paoloa nimenomaan köyhien vinkkelistä: Hän piti sitä luonnollisena, koska köyhyys oli olennainen osa hänen omaa lapsuuttaan. Hänen äitinsä työskenteli pyykkärinä ja isä myi pop cornia kadulla.

 

Suurin osa tarinoista on todellakin köyhien ihmisten tarinoita. Jopa surkeita, naturalistisia. Yläluokan tarinat puolestaan laajentavat brasilialaisen suurkaupungin todellisuutta. Rikkaat ovat – ja heidän kuuluu olla – häikäilemättömiä ja öykkärimäisellä tavalla rikkaita. Hahmot ovat yhtä kaikki ihmisiä. Tuloerot ovat huikeita, ja se näkyy teksteissä. Keskiluokkakuvauksia on vain näytteenomaisesti.

 

Rutosti hevosia on palkittu Brasiliassa suurilla kirjallisuuspalkinnoilla. Romaani on myös käännetty useille eri kielille. Hyvä että on käännetty (hyvin) myös suomeksi. Lukuelämys, joka jää elämään lukijassa.

 

Luiz Ruffato: Rutosti hevosia. (Alkuteos: Eles eram muitos cavalos, suom. Jyrki Lappi-Seppälä.) Into Kustannus 2014, 159 s.

ruffato-normal.jpg
Luiz Ruffato (oik.) Into Kustannuksen Mika Rönkön haastateltavana Maailma kylässä -tapahtumassa 2014.
Kuva: Aki Hyödynmaa