daavid.jpg

 

Reilut viisi vuotta sitten vaikutuin Malcolm Gladwellin kirjasta Leimahduspiste (alkuteos The Tipping Point). Galdwell valaisi siinä, kuinka muoti-ilmiöt oikein syntyvät ja miten homma lähee toimimaan. Tuota taianomaista prosessia ideoiden ja käyttäytymismallien leviämisestä kuvattiin kirjassa todella mieleenpainuvasti. Niinpä odotukset olivat jälleen korkealla, kun huomasin WSOY:n julkaisseen suomeksi Gladwellin uusimman teoksen, Daavid ja Goljat. WSOY on muuten jo kolmas Gladwellin suomalainen kustantamo.

 

Kirja Daavid ja Goljat kuvaa johdannossaan tuon raamatusta tutun samannimisen kertomuksen eri lailla kuin yleensä – tai itse päälaelleen käännettynä. Heti alkuun hän todistelee vakuuttavasti, että itse asiassa tosiasioiden ja todennäköisyyksien valossa se olikin Goljat, jolla ei ollut mitään jakoa tuossa myyttisessä kamppailussa. Eli ettei Daavidin voitto ollutkaan mikään ihmetapahtuma.

 

Gladwell kuvaa vastaavia tilanteita kirjan kolmessa osioissa, yhteensä yhdeksässä kertomuksessa. Kertomukset osoittavat, että elämässä on tilanteita, joissa altavastaajaksi arvioitu voi oikein toimien ollakin voittaja, tai että ennakkoon ja paremmin tuntematta parhaalta vaikuttava vaihtoehto onkin kaukana parhaasta. Kirja samalla kyseenalaistaa käsityksiämme vahvemman vallasta. Voiko esimerkiksi traumaattisista lapsuudenkokemuksista ollakin etua myöhemmässä elämässä? Tai voivatko yleiset vaatimukset pienemmästä luokkakoosta ollakin perusteeton vaatimus, koska mikään ei todista pienten luokkakokojen parantavan oppimista.

 

Osiossa I, Haittojen edut (ja etujen haitat) on kertomus12-vuotiaiden tyttöjen koripallojoukkueesta, joka vastoin kaikkea todennäköisyyttä pärjää mainiosti. Valmentajana toiminut yhden pelaajan isä laittoi joukkueen noudattamaan ns. koko kentän prässiä sen kaikessa ankaruudessaan. Valmentaja ei ollut eläessään pelannut koripalloa, mutta hän tunsi säännöt, mm. sen, että sisäänheitto on tehtävä viidessä sekunnissa, tai heitto siirtyy vastustajalle. Yhtäkkiä kehnohkosti koripalloa osaavat tytöt laittoivatkin huippujoukkueille menestyksekkäästi kampoihin blokkaamalla sisäänheittäjiltä syöttösuunnat. Ja mikä kummallisinta, vastustajat eivät osanneet reagoida tähän, vaan kertomuksen joukkue pääsi ikäryhmänsä kansalliselle huipulle. Tarinan opetuksena Gladwell näkee sen, että joukkueen kiistaton heikkous – kehnot pelaajat – olikin sen pelastus. Oli keksittävä kerta kaikkiaan poikkeuksellinen taktiikka, jotta joukkueella olisi mahdollisuudet menestyä.

 

II osio, Toivottavien vaikeuksien teoria, kertoo menestyjistä, jotka ovat onnistuneet huolimatta poikkeuksellisen vaikeasta lapsuudesta, tai esimerkiksi lukihäiriöstä. Tässä Gladwell kääntää ajatuksen päinvastaiseksi: ehkä jotkut menestyvätkin juuri siksi, että ovat joutuneet kokemaan muita karumpia asioita tai ponnistelemaan oppimisen eteen kohtuuttoman tuntuisesti. Eli että vaikeudet ovatkin olleet lopulta siunaukseksi.

 

Vallan rajat, on kirjan III osio. Siinä Gladwell tuo oivasti esille sen, kuinka esimerkiksi kurin tiukentaminen tai vankeusrangaistusten koventaminen toimii valtaa käyttämien tarkoittamalla tavalla vai johonkin rajaan saakka. Tuon rajan – tai käänteisen U-käyrän laen – saavutettuaan tiukentamistoimet alkavat toimia päinvastoin. Rikollisuus ja vallanpitäjien vastustaminen vain lisääntyy. Esimerkeiksi tästä Gladwell tuo mm. ranskalaisen kylän natsimiehityksen aikana sekä 1990-luvulla Kaliforniasta lähteneen ja muihin USAn osavaltioihin levinneen ”kolmen iskun” vankeusrangaistusten tuomiolinjan. Sivumennen sanoen, jälkimmäinen vaikuttaa näin suomalaisin silmin katsottuna aivan pähkähullulta, ja kaiketi tämän ovat viranomaiset myös Yhdysvalloissa oivaltaneet.

 

Daavid ja Goljat on hieman hyvä, mutta jonkin verran epätasainen kirja. Välillä tuli tunne, että kirjoittaja vähän ajaa käärmettä pyssyyn yrittäessään saada hypoteesinsa näyttämään todemmalta. Kirja kyllä ravistelee oivallisesti ajatuksia ja varsinkin ennakkoasenteita. Tiedätkö muuten, jos maila ja pallo maksavat yhteensä 1,10 dollaria ja maila on dollarin kalliimpi kuin pallo, niin paljonko pallo maksaa? Ei muuten ole kymmentä senttiä. Paljonko sitten? Siihen saat vastauksen, jos kysyt kommenteissa!

 

Malcolm Gladwell: Daavid ja Goljat (Alkuteos David and Goliath, suom. Heidi Hammarsten). WSOY 2014, 296 s.

malcolm_gladwell.jpg
Malcom Gladwell (kuva: Forbes)