rautakolmio-normal.jpg

Leena Lehtolainen on palannut muutaman syrjähypyn jälkeen Maria Kallio –dekkareihin. Kahdestoista rikosromaani tästä naispoliisista ilmestyi viime syksynä, kolmen vuoden tauon jälkeen (edellinen Minne tytöt kadonneet ilmestyi 2010). Väliin mahtuu vuoden urheilukirjaksi valittu Taitoluistelun lumo (2010) sekä luvalla sanoen hieman epätasainen trilogia henkivartija Hilja Ilveskerosta. Muuten, ensimmäistä Ilveskero-kirjaa lukiessani tuli väkisin mieleen, että vahvakaan kirjailija ei ole vaikutteiden ulkopuolella. Niin paljon tuli Stieg Larssonin dekkarit mieleen.

Uusi Rautakolmio on tuttua Lehtolaista. Nyt rikoksia ratkotaan tiiviisti kolmen hengen solussa, johon kuuluu pomona Kallio, alaisina Pekka Koivu ja Ville Puupponen. Ruumiita löytyy kaksin kappalein, ja selvittelytyö voi alkaa. Taustalta löytyy kovin puhtoisia ihmisiä, joista pienellä raaputuksella löytyykin salaisuuksia, erityisesti perhesalaisuuksia. Epäiltyjä riittää, mutta Maria Kallion jo alussa epämiellyttäväksi vaistoama ja leimaama ihminen taitaakin olla kaiken takana.

Pieni pakollinen romantiikka ja lihan heikkous kulkevat yhtenä juonilinjana tutkintalinjojen lomassa. Kallion ihastus, hänen kauan aikaa sitten telkien taakse toimittama mies, ilmaantuu mukaan murhatutkintaan, ei tosin epäiltynä vaan poliisin apuna. Linja kuitenkin pitää, eikä petiin pompata. Hieman turhana sivujuonena on Kallion perheen purjehdusmatka ja tyttären muutaman tunnin katoaminen. Mutta eipä tuo inhimillisyys ja pitkän parisuhteen kuvaus haittaa lukukokemusta.

Pakko sanoa, että Rautakolmio on hyvää työtä! Sen lukee mielikseen. En tiedä onko häiriöksi, mutta Minna Haapkylä todella antoi kasvot Maria Kalliolle televisiosarjassa Rikospoliisi Maria Kallio (TV2, 2003; uusinnat 2009). Kirjaa on vaikea lukea näkemättä mielessään Haapkylää Kallion roolissa.

Kovin hurjaa jännitystä kirjassa ei ole – siis ei sellaista, joka että lukeminen olisi mennyt mukavuusalueen yli. Kauheinta taisi olla kuvitelmat Espoon räjähtäneestä yhdyskuntarakenteesta. Melkein toi painajaisia!

Leena Lehtolainen: Rautakolmio. 352 s. Tammi 2013